Dlaczego wolne rodniki są groźne?
Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które posiadają jeden niesparowany elektron, co warunkuje ich dużą reaktywność. Powstają one w wyniku naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka, ale również pod wpływem stresu, palenia tytoniu, zanieczyszczeń środowiska, spożycia wysokoprzetworzonej żywności czy nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. Jeśli dostarczamy odpowiednią ilość antyoksydantów z dietą zostaną one odpowiednio zneutralizowane i usunięte z organizmu, jednak jeśli będzie ich zbyt dużo, może dojść do tzw. stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny powstaje więc w momencie zaburzenia równowagi między antyoksydantami a wolnymi rodnikami.
Jak działa stres oksydacyjny w organizmie człowieka?
Antyoksydanty naturalna tarcza obronna
Antyoksydanty inaczej przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie człowieka. Do najważniejszych należą:
Co jeść aby wykorzystać moc antyoksydantów?
Źródłem antyoksydantów są przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona, orzechy, oleje roślinne oraz zioła - i to w nie powinna obfitować nasza codzienna dieta. Stosując się do zaleceń zdrowego żywienia obrazowanych w formie Piramidy Zdrowego Żywienia przez Instytut Żywności i Żywienia, które sugerują spożycie owoców i warzyw w każdym posiłku (3-4 razy dziennie) czy rezygnację z solenia potraw na rzecz ziół, na pewno dostarczymy odpowiednią porcję przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, również o kolorach na talerzu: im bardziej różnorodne barwy tym szersza paleta antyoksydantów, przykładowo:
Ogranicz stres oksydacyjny
Należy pamiętać, że zdrowa dieta nie wystarczy. Jest ona niezbędna, ale należy również zadbać o zdrowe nawyki i higienę snu. Ograniczenie alkoholu, rezygnacja z palenia, regularnych ruch, wysypianie się oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem dodatkowo wspomogą naturalną obronę organizmu.
Podsumowanie
Antyoksydanty to niezwykle ważne składniki naszej diety, które pełnią rolę naturalnych obrońców organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dzięki nim komórki starzeją się wolniej, a ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych maleje. Podsumowując, można stwierdzić, że zdrowie kryje się w codziennych wyborach – kolorowym talerzu, sezonowych
i zdrowych produktach oraz świadomym podejściu do stylu życia a przeciwutleniacze są nie tylko modnym hasłem na czasie, ale źródłem mocy w zasięgu naszej ręki w wale o młodość, dobrą odporność i siłę na co dzień.
Anna Opalińska
PODR Boguchwała